Guest Post

Top 10 Python Interview Questions

A little bit About Python:

When it comes to programming languages, Python is one of the popular ones.

It’s a High-Level Programming language which is claim to be both simple and powerful. Reading a good Python program feels almost like reading English.

Due to its open-source nature its portable for many platforms, it can be used in GNU/Linux, Windows, FreeBSD, Macintosh, Solaris, OS/2, Amiga, AROS, AS/400, BeOS, OS/390, z/OS, Palm OS, QNX, VMS, Psion, Acorn RISC OS, VxWorks, PlayStation, Sharp Zaurus, Windows CE and PocketPC.

As we are seeing the growth towards Python Programming every year there are many programmers of other high-level languages going for Python.

Due to such popularity, the competition in the era of this language begins rapidly so do job opportunities as well.

If you have decided to grow and work for a company then you must prepare yourself for a job interview which you will be going through for sure before joining the company.

To succeed in the interview session you must know what are the questions that the interviewer can ask you, so here are the top 10 Python Interview Questions which you should know:

python interview questions

Question 1: What is Python?

Answer:

Python is an interpreted, object-oriented, high-level programming language which is widely for general-purpose programming. This is designed to be highly readable than any other programming language.

Question 2: What are the Benefits of Python?

Answer:

There are many benefits of Python and some key benefits are:

  • Open Source and Community Development
  • Due to excellent readability it’s very easy in learning and has Support Available
  • Presence of Third Party Modules
  • Extensive Support Libraries
  • User-friendly and fast Data Structures
  • Decent Productivity and Speed

Question 3: What is the purpose of PYTHONPATH environment variable?

Answer:

The Variable PYTHONPATH is similar to PATH and is sometimes preset by the Python installer. It tells the Python interpreter where to locate the module files imported into a program.

It should include the Python source library directory and the directories containing Python source code.

Question 4: What are some top features of Python?

Answer:

Python is full of features, whether it’s the basic one or Advanced, and here are the 10 best ones:

  • Easy to read and code.
  • Expressive
  • Free and Open-Source
  • High-level language
  • Portable
  • Interpreted
  • Object Oriented
  • Extensible
  • Embeddable

Question 5: Why do you choose Python over other Programming Languages?

Answer:

As compare to any other programming language, Python has advantages which make us choose it over any other programming languages and here are some of those advantages:

Less Code, Less Time, Less Money:

Since Python typically involves less code, which clearly means your job will be done in less time, and in the client’s end it clearly means it will cost less money too.

Google, Dropbox, Spotify, Instagram, and other tech companies are using it. Even many industries related to science, gaming, or even graphics such as NASA, Electronic Arts and Disney made it a central part of their system which tells us a lot and encourage us to choose it over any other language.

According to a survey in IT about programming languages, the demand and usage in programming languages over a couple of years shows that in compare to Java and PHP, Python has already crossed PHP and become more popular than PHP, now Python is a little bit closer to become more popular than Java.

Question 6: What are generators in Python?

Answer:

Generators are defined like a normal function but whenever it needs to generate a value, it does so using yield keyword instead of using return and if the body of a def contains yield, the function automatically becomes a generator function.

Question 7: Name some of the Data Types In Python?

Answer:

Python has five standard data types:

Question 8: What is docstring in Python?

Answer:

Python docstring which is an acronym for Python documentation strings provide a convenient way of associating documentation with Python modules, functions, classes, and methods.

Question 9: Explain what is Dogpile effect? How can you prevent this effect?

Answer:

In Python, Dogpile effect is referred to as the event when cache expires, and websites are hit by the multiple requests made by the client at the same time.

This effect can be prevented by using a semaphore lock.

In this system when the value expires, the first process acquires the lock and starts generating new value.

Question 10: What is the purpose pass statement in python?

Answer:

The Python pass statement is a null operation, nothing happens as pass statement is executed and it just passes execution to the next statement. However, the interpreter reads it and so if placed in functions, if statement, loops etc. this is taken as a statement.

Hope you learned something and prepare yourself by using these top Python Interview questions for your future Python Programming job.

The Brain behind this Post.

Dheeraj Tiwari 150x150 - Top 10 Python Interview QuestionsDheeraj Tiwari is a Certified Software Developer with knowledge of  C, C++, Java, Python. Besides programming, he is also a part-time tech writer and loves to explore trending technology related stuff. You can connect with him via facebook.